Mūsų šeimyna gavo pusę didelio moliūgo. Įdėjom kartą
į troškinį, kitą, bet jis vis nesibaigia, kaip tos nesunešiojamos Eglės
kurpės... Reikėjo imtis rimtų veiksmų. Šiek tiek pasidomėjusi sužinojau, kad
daugiausiai vitaminų ir visų kitų gėrybių lieka daržoves šaldant – laikant šaldiklyje
(–12 ºC) 6–8 mėn. maistinė sudėtis išlieka tokia pati kaip šviežių. Kone labiausiai
daržovės pakinta jas marinuojant, nes actas ne tik panaikina natūralų jų kvapą
ir skonį, bet ir dalį vitaminų.
Padalinau tą didžiąją „puselę“ dar pusiau ir vieną
vakarą ėmiausi lupimo ir pjaustymo. Supjausčiau nedideliais gabaliukais – ir į
šaldiklį. Kad būtų sumažintas drėgmės kiekis, daržoves galima blanširuoti –
trumpam su kiaurasamčiu įleisti į verdantį vandenį, o paskui perlieti šaltu,
tada atvėsinti ir nuvarvinti. Būtina nepamiršti, kad šaldytos daržovės išverda
perpus greičiau nei šviežios.
Nepaisant vitaminų „netekties“, kitą dalį
nusprendžiau pabandyti paskaninti kitomis daržovėmis, prieskoniais ir tuo
nelemtuoju actu. Ne kartą ragavau labai skaniai paruoštos daržovienės,
todėl nusprendžiau ir aš išbandyti gautą receptą.
Reikės moliūgo, cukinijos, paprikų, aliejaus, acto,
cukraus, pomidorų padažo, druskos, pipirų, lauro lapų. Supjaustytas daržoves
šutinti, kol suminkštėja. Tada sudėti prieskonius, pomidorų padažo ir karštą
mišrainę sukrėsti į stiklainius ir uždaryti. Ir laukti progos visą tą gėri
paragauti. :)
Daugiau:
Kaip šaldyti konkrečias daržoves http://www.ve.lt/naujienos/laisvalaikis/patarimai/darzoviu-konservavimas-uzsaldant/
Tikras receptų lobynas – „Konservavimo enciklopedija“
(taip taip, tikra popierinė knyga, 848 psl., išleido „Aktėja“ 2012 m.)
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą