2015 m. spalio 13 d., antradienis

Balsas iš sandėliuko, arba Ką daryti su puse moliūgo



 


Mūsų šeimyna gavo pusę didelio moliūgo. Įdėjom kartą į troškinį, kitą, bet jis vis nesibaigia, kaip tos nesunešiojamos Eglės kurpės... Reikėjo imtis rimtų veiksmų. Šiek tiek pasidomėjusi sužinojau, kad daugiausiai vitaminų ir visų kitų gėrybių lieka daržoves šaldant – laikant šaldiklyje (–12 ºC) 6–8 mėn. maistinė sudėtis išlieka tokia pati kaip šviežių. Kone labiausiai daržovės pakinta jas marinuojant, nes actas ne tik panaikina natūralų jų kvapą ir skonį, bet ir dalį vitaminų.

Padalinau tą didžiąją „puselę“ dar pusiau ir vieną vakarą ėmiausi lupimo ir pjaustymo. Supjausčiau nedideliais gabaliukais – ir į šaldiklį. Kad būtų sumažintas drėgmės kiekis, daržoves galima blanširuoti – trumpam su kiaurasamčiu įleisti į verdantį vandenį, o paskui perlieti šaltu, tada atvėsinti ir nuvarvinti. Būtina nepamiršti, kad šaldytos daržovės išverda perpus greičiau nei šviežios.

Nepaisant vitaminų „netekties“, kitą dalį nusprendžiau pabandyti paskaninti kitomis daržovėmis, prieskoniais ir tuo nelemtuoju actu. Ne kartą ragavau labai skaniai paruoštos daržovienės, todėl nusprendžiau ir aš išbandyti gautą receptą.

Reikės moliūgo, cukinijos, paprikų, aliejaus, acto, cukraus, pomidorų padažo, druskos, pipirų, lauro lapų. Supjaustytas daržoves šutinti, kol suminkštėja. Tada sudėti prieskonius, pomidorų padažo ir karštą mišrainę sukrėsti į stiklainius ir uždaryti. Ir laukti progos visą tą gėri paragauti. :)

Daugiau:
Tikras receptų lobynas – „Konservavimo enciklopedija“ (taip taip, tikra popierinė knyga, 848 psl., išleido „Aktėja“ 2012 m.)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą